mieszkanie prywatne w krakowie

doświetlona przestrzeń, grafit oraz biel-to motyw przewodni aranżacji mieszkania mieszczącego się w kompleksie browar lubicz (pośród zabytkowej, poprzemysłowej zabudowy dawnego browaru goetzów) w krakowie.

Date: 2017/2018
Lokalizacja: Browar Lubicz Kraków
Powierzchnia: 85m2
Zdjęcia: Piotr Głodzik

wszystkie pomieszczenia zostały utrzymane w stonowanej kolorystyce opierającej się na szarościach oraz bieli. jednolita posadzka poliuretanowa zastosowana na podłodze w całym mieszkaniu, bez łączeń i podziałów, w harmonijny sposób spaja wszystkie pomieszczenia. monotonię przełamuje naturalne drewno oraz kolor turkusowy zaimplementowany w formie tkaniny. zaproponowane meble i dodatki ocieplają surowe wnętrze, a dobrane oświetlenie sprawia, że jest jasne i przyjemne.

funkcjonalny układ pomieszczeń został precyzyjnie rozplanowany, co sprawiło, że poszczególne strefy płynnie się uzupełniają. główną dominantą we wnętrzu jest kontrastowa grafitowa kuchnia z wyspą kuchenna oraz ażurowy regał organizujący przestrzeń i wydzielający dwie strefy- salon oraz biuro.
prowadzi do niej jasny korytarz, który został wizualnie skrócony poprzez otwarcie strefy wejścia oraz biura. salon wraz z kuchnia stanowią wspólną przestrzeń. jej bazą jest lekka wyspa kuchenna z praktycznym blatem roboczym pełniąca zarazem funkcje stołu przy którym domownicy mogą spędzać czas w gronie najbliższych i przyjaciół. przestrzeń tą dopełniają rozrzucone modułowe siedziska, jednocześnie przełamując kolorystyczną monotonie. ścianę kuchni, jak również biura pokryto grafitową farbą. w połączeniu z ciemną zabudową kuchenną oraz ażurowym regałem tworzy ona jednolitą płaszczyznę. zabieg ten scalił kilka planów optyczne powiększając przestrzeń.

w ażurową formę regału wprowadzono drewniane pełne półki ułatwiające przechowywanie, zarazem dodające intymności w strefie biura. przestrzeń do pracy uzupełnia rozkładana kanapa, wysuwany ekran wraz z projektorem.
sypialnia nawiązuje do części wspólnych. bazowe grafit i biel zostały tutaj ocieplone drewnianą wysoką zabudową pełniącą funkcję garderoby.
pomieszczenie gospodarcze zostało zmniejszone na rzecz łazienki utrzymanej w kolorystyce pozostałych przestrzeni.